MV-03 Lock-out procedure

Een lock-outprocedure voorkomt dat machines of machinelijnen worden ingeschakeld terwijl er nog mensen storings-, onderhouds-, omstel-, of schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren. De kern van de procedure is dat de energiebron(nen) en afsluiters zijn afgesloten en vergrendeld met sloten, bijvoorbeeld een hangslot. Alleen de medewerkers die in of aan de machine werken, hebben de sleutels van deze sloten in hun bezit. In een procedure wordt het vergrendelen en ontgrendelen en het sleutelbeheer uitgewerkt. De lock-outprocedure is nodig bij alle machines en installaties waar een werkschakelaar of afsluiter op is geplaatst (of is vereist) en waar het zicht beperkt is (waardoor het niet eenvoudig te zien is of er storings-, onderhouds-, omstel-, of schoonmaakwerk aan verricht wordt).

Een lockout-procedure vergt een zorgvuldige invoering met regelmatige instructie en overleg met alle betrokkenen. Hier volgt een eenvoudige werkwijze van Lototo
Log Out = blokkeren
Tag Out = labelen
Try Oot = testen

Blokkeren
Om te kunnen blokkeren moet je weten welke energiebronnen uitgeschakeld moeten worden om veilig aan de machine te kunnen werken. Mogelijke energiebronnen kunnen zijn: elektro, lucht en/of oliedruk, chemisch, temperatuur, beweging, vallen of stof. Bij chemische stoffen en stof dien je na spoelen/ schoonmaken de machine zo te blokkeren dat er tijdens de werkzaamheden geen stof of bijvoorbeeld zuur kan vrijkomen. Deze bronnen kun je doormiddel van afsluiten of schoonmaken blokkeren. Als de energiebron is afgesloten (bijvoorbeeld door een werkschakelaar om te zetten of een kraan dicht te draaien) dient de machine geblokkeerd te worden door een slot. Het is dan belangrijk dat dit slot een unieke sleutel heeft die alleen in bezit is van diegene die de machine van het slot heeft voorzien. Voor het betreden van grote machines, denk aan mengers, is het raadzaam om naast het blokkeren van de werkschakelaar van de machine, ook de energiebron extra te beveiligen door bijvoorbeeld het verwijderen van de zekeringen of van de aandrijfsnaren.

Labelen
Na het blokkeren komt het labelen wat ervoor zorgt dat anderen in de fabriek kunnen zien dat de machine is geblokkeerd en dat zij niet gaan proberen de machine te starten. Labels kunnen bijvoorbeeld worden aangebracht bij de besturing en ter plekke bij de machine. Ook een registratie in bijvoorbeeld de regelkamer, kan als extra informatie dienen voor operators en/of monteurs. 

Testen
Voordat er aan de machine gewerkt gaat worden, volgt er nog een laatste test om er zeker van te zijn dat dat de energiebronnen op geen enkele wijze actief kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door te testen of het slot inderdaad goed blokkeert en de energiebron niet actief kan worden. 

Aan het einde van alle werkzaamheden aan de machine, de blokkering en labels verwijderen, en testen of de machine goed is afgesloten en de niemand onbedoeld in aanraking kan komen met de energiebronnen.

Deze werkwijze is een eenvoudige weergave van Lototo, en kan in complexere situaties worden uitgebreid met extra procedures en werkzaamheden om de veiligheid tijdens het werken aan machines te waarborgen.

Technische- en organisatorische maatregel.

Geen gegevens gevonden
Geen gegevens gevonden
illustratie